środa, 30 października 2013

Szarlotka tatrzańska.


..czyli poszukiwania szarlotki idealnej. 

Ciasto wyszło bardzo dobre - bazując na opiniach konsumentów. Kruchy spód, duża ilość jabłek, kruszonka... No i ta nazwa - w końcu od Krakowa do Tatr rzut beretem! (Przyznaję, nazwa miała spory udział przy wyborze przepisu... ;-) ).
Szarlotka "must bake" dla każdego, kto jeszcze nie znalazł swojego idealnego przepisu. U mnie dołącza do kolekcji ciast perfekcyjnych :)



 Składniki na foremkę o wymiarach 25x40 cm.
Ciasto:
  • pół kilo mąki krupczatki
  • 250 g masła/margaryny (osobiście wolę masło)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • ok. pół szklanki cukru pudru (można więcej, można mniej) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 2-3 kg jabłek (użyłam 2,5 kg. ale śmiało można więcej). Najlepiej szara reneta, ale każde twarde i kwaskowate też będą dobre.
  • cynamon-do smaku
  • cukier (biały lub brązowy, cukier wanilinowy też się nada) - do smaku 
  • bułka tarta (kilka łyżek)
Wykonanie:
  1. Zagniatamy kruche ciasto  -  na stolnicę (ja z braku takowej robiłam w misce  ;-) można też użyć robota kuchennego, można robić na blacie, stole...)  wysypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki (masło chłodne, pokrojone w kostkę). Szybko zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części - jedną chowamy do lodówki/zamrażarki, pozostałymi dwoma wylepiamy dno blaszki (wcześniej możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem- podczas pieczenia powietrze spod ciasta będzie miało gdzie uciec, przez co nie zrobią się "górki". Chowamy do lodówki na ok. 30 minut- ale można oczywiście dłużej. Nastawiamy piekarnik na 175 st. C.
  2.  Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie na cienkie plasterki. Można ręcznie, można przy użyciu robota, można - tak jak ja - zetrzeć na tarce  na plasterki. Do startych jabłek dodajemy cynamon i cukier (jeśli jabłka są słodkie możemy pominąć)
  3. Wyjmujemy z lodówki blaszkę z ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Wyjmujemy, podsypujemy bułką tartą - ok.4-5 łyżek - wchłonie ona nadmiar wilgoci z jabłek. Wykładamy jabłka, na wierzch zcieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy ok. 1 h. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 Pierwszy kawałek zawsze najtrudniejszy....




Smacznego!

Źródło przepisu: MojeWypieki

1 komentarz:

Możesz polubić...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...